Suara Anak Jati Pitas

Suara Anak Jati Pitas

SENSITIF

Sensitif, peka, hassas atau apapun namanya adalah buah hati dalam memandang suatu kejadian. Kita dikatakan sensitif terhadap suatu permasalahan ketika ia [permasalahan] kita ketahui tanpa harus diingatkan orang lain. Kadang, makna sensitif juga ditautkan dengan perasaan cepat marah atas sesuatu yang mengganggu diri. Oleh kerananya, tak pelak tuduhan ‘orang sensitif’ bersarang bagi ia yang cepat tersinggung, marah, dan ngambek. Dengan melihat definisi ini, tentu kaum Adam juga makhluk yang sensitif.

Apakah sensitif itu buruk? Dalam hal ini, alangkah bijak ketika kita kembalikan ke definisi semula tentangnya. Jadi, ia adalah kata sifat yang neutral, tidak bertendensi buruk maupun baik bergantung pada arah mana ia akan bawa oleh empunya bicara. Pun, tulisan kali ini mencuba mengurai makna sensitif dengan sudut pandang yang mungkin berbeza.

Bagi seorang yang ingin menjadi pemimpin atau yang telah menjadi pemimpin, sensitif adalah musuh hati. Jika diturutkan, akan merosakkan cara befikir dalam memimpin.

Jangan sensitif...

0 comments:

Suara Anak Jati Pitas

Followers

Komuniti Utara Sabah

Jauhi Politik Wang

Jauhi Politik Wang